flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася Генерального прокурора за фактами повідомленими суддями Господарського суду Одеської області

18 листопада 2021, 11:57

Від суддів Господарського суду Одеської області Наталії Петренко, Олега Цісельського, Тетяни Д’яченко та Катерини Погребної надійшли повідомлення про втручання в їхню професійну діяльність. 

Судді поінформували, що від імені різних нібито учасників справ надійшли заяви, в яких зазначено, що судді Н. Петренко, Т. Д’яченко та К. Погребна під час розгляду справ, які перебували у їхньому провадженні, отримали по 3 000 доларів США.

Як зазначив у повідомленні суддя О. Цісельський, його ознайомили із листами, адресованими голові суду, де було зазначено, що він виступав «гарантом» передачі грошових коштів суддям Т. Д’яченко  та К.Погребній  з метою ухвалення відповідних судових рішень у певних справах.

У заявах також зазначено, що їх копії надіслано до ВРП для подальшої перевірки. У відповідь на запити до ймовірних авторів отримано інформацію, що їхні представники не мають жодного стосунку до написання та надсилання вказаних заяв.

Такі дії містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 383 Кримінального кодексу України, тобто завідомо неправдиве повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

На переконання суддів Господарського суду Одеської області, такі дії спрямовані як на їх дискредитацію, так і судової системи загалом.

Випадки, що мають ознаки кримінальних правопорушень, повинні бути належним чином досліджені правоохоронними органами.

Вища рада правосуддя визначає наявність або відсутність ознак втручання в діяльність судді в аспекті необхідності вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, визначених Законом України «Про Вищу раду правосуддя».

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 73 цього Закону Рада з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя звертається до прокуратури та органів правопорядку щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочинів, вчинених щодо суду, суддів, членів їх сімей, працівників апаратів судів, злочинів проти правосуддя тощо.

З огляду на вказане з приводу повідомлень, що надійшли від суддів Господарського суду Одеської області, Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальних провадженнях, внесених 3, 8 та 20 вересня 2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 383 Кримінального кодексу України.