flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дотримання процесуальних строків під час війни — позиція ВС

11 листопада 2022, 10:22

Протягом усього періоду дії воєнного стану суворе застосування процесуальних строків може мати ознаки невиправданого обмеження доступу до суду.


Таке зауваження висловив Касаційний адміністративний суд, переглядаючи рішення у справі №500/1912/22, інформує «Закон і Бізнес».

Суди попередніх інстанцій, повертаючи позовну заяву без розгляду, виходили з того, що позивач звернувся до суду поза межами встановленого ст.122 КАС строку. Зазначені причини пропуску строку визнані неповажними. Зауважено, що сам факт запровадження воєнного, без обґрунтування неможливості звернення до суду саме позивачем у встановлені строки, не може вважатися поважною причиною для безумовного поновлення цих строків.

З одного боку, КАС погодився з таким висновком. Водночас звкрнув увагу, що позивач є учасником бойових дій, що підтверджується копією посвідчення, і був мобілізований у першу хвилю. Ці обставини можуть свідчити про пропуск строку звернення з поважних причин та є підставою для поновлення судом строків, установлених ч.2 ст.122 КАС.

Крім того, колегія суддів зазначила, що при застосуванні процесуальних норм слід уникати як надмірного формалізму, так і надмірної гнучкості, які можуть призвести до нівелювання процесуальних вимог, встановлених законом. Надмірний формалізм у трактуванні

процесуального законодавства визнається неправомірним обмеженням права на доступ до суду як елемента права на справедливий суд згідно зі ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Закон і Бізнес