flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Фейкові судові повістки: як розпізнати підробку, яку розсилають колектори.

24 січня 2020, 09:09

В Україні з'явилися фейкові судові повістки від колекторів. Шахраї зазначають в документах, що повістку можливо анулювати, якщо сплатити певну суму на рахунок кредитора. Портал "Судова влада в Україні" повідомляє, що раніше випадки передачі громадянам фальшивих судових документів фіксувалися в судах Львівської, Миколаївської, Івано-франківської областей.

Про небезпеку застеріг Тарутинский районний суд Одеської області, який назвав такі повістки способом залякування боржників. Подібні випадки стали з’являтися і в Саратському районі.

Громадянці прийшла повістка про виклик в суд у цивільній справі - позові АТ "Акцент-банк про стягнення боргу за кредитом. У документі була пропозиція врегулювати суперечку, сплативши банку певну суму. Реквізити справи були вигаданими, оскільки воно навіть не знаходилося у проваджені суду. Достовірними були тільки персональні данні громадянки.

Судова влада нагадує учасникам судових процесів і громадянам, які можуть отримати подібні листи з судовими повістками, перевіряти інформацію. Необхідно звернути увагу, що повістки про виклик на засідання спрямовуються безпосередньо судом, а не колекторськими фірмами, громадськими організаціями, або іншими представниками. Такі документи містять усі необхідні реквізити справи, зокрема, Єдиний унікальний номер.

На сторінці суду є посилання «Стан розгляду справ» де любий користувач за допомогою «Єдиного унікального номеру» може отримати наступну інформацію:

  • Назва суду
  • Номер провадження
  • Дата надходження
  • Склад суду
  • Сторони спору
  • Предмет позову

На конверті має бути позначка "Судова повістка".