flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики Саратського районного суду Одеської області по судимості у районі за 2017 рік

22 травня 2018, 09:01

Узагальнення судової практики

Саратського районного суду Одеської області

по судимості у районі за 2017 рік

 

            Відповідно до плану роботи Саратського районного суду Одеської області на перше півріччя 2018 року був запланований стан судимості на території Саратського району Одеської області за 2017 рік.

        Судимість – це певний правовий стан особи, зумовлений обвинувальним вироком, яким за вчинений нею злочин призначається покарання і настають у зв'язку з цим відповідні правообмеження.

Особа визнається такою, що має судимість, з дня набрання обвинувальним вироком законної сили і до погашення або зняття судимості (ч. 1 ст. 88 КК України).

            Щоб побачити загальну картину по судимості в районі слід порівняти попередні роки, що видно з наступної таблиці:

 

Рік

Загальна кількість справ, що перебувала в провадженні суду

Відносно скількох осіб

Кількість розглянутих справ

Відносно скількох осіб

Залишок нерозглянутих справ

Відносно скількох осіб

 

всього

з них засуджено

2016

85

98

59

65

48

26

33

2017

107

126

87

103

76

20

23

                                                                                                   

Факт засудження особи, яка скоїла злочин, засвідчує стан судимості, який тягне за собою значні соціально-психологічні наслідки, обмеження кримінально-правового і загально-правового характеру.

Аналізуючи стан судимості в Саратському районі Одеської області, слід зазначити, що згідно річних статистичних даних протягом 2017 року було розглянуто з постановленням обвинувального вироку 62 кримінальні провадження та засуджено 76 осіб.    

Залежно від ступеня тяжкості злочинів у 2017 році було засуджено:

  • за вчинення злочинів особливої тяжкості – 0 осіб;
  • за вчинення тяжких злочинів – 57 осіб;
  • за вчинення злочинів середньої тяжкості – 11 осіб;
  • за вчинення злочинів невеликої тяжкості – 8 осіб.

      Встановлення ступеня тяжкості злочинів має значення для: визначення підстав і умов звільнення від кримінальної відповідальності; визначення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності; застосування покарання у виді позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу, конфіскації майна, а також довічного позбавлення волі; призначення покарання; визначення підстав і умов звільнення від покарання та його відбування; умовно-дострокового звільнення від відбування покарання; заміни невідбутої частини покарання на більш м'яке; звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного; встановлення строків погашення та деяких інших.

 

Найбільшу кількість, як і в 2016 році, склали засудженні:

  • за злочини проти власності – 36 осіб, з яких 32 особи засуджено за крадіжку, 2 особи - за грабіж, 1 особа – за розбій;
  • за злочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 14 осіб,

а також:

  • за злочини проти життя та здоров’я особи – 7 осіб;
  • за злочини проти громадського порядку та моральності – 7 осіб;
  • за злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина – 4 особи;
  • за злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина – 4 особи;
  • за злочини проти громадської безпеки – 3 особи;
  • за злочини проти правосуддя – 2 особи;
  • за злочини проти встановленого порядку несення військової служби – 2 особи;
  • за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів ті інші злочини проти здоров’я населення – 1 особа.

Злочини проти власності є однією з найпоширеніших і найнебезпеч­ні­ших груп злочинних діянь, оскільки вони посягають на одне з найцін­ніших соціальних благ – право власності.

 

Неможливо оминути той факт, що у 2017 році вдвічі зросла кількість злочинів скоєних неповнолітніми, порівняно з 2016 роком.

Так, відповідно до статистичних даних за 2017 рік, в провадженні суду перебувало 14 справ стосовно 22 неповнолітніх осіб, з яких 15 осіб було засуджено і вироки щодо яких набрали законної сили.

Порівнюючи з 2016 роком ми отримуємо іншу картину: перебувало в суді 8 справ стосовно 10 неповнолітніх осіб, з яких 8 осіб засуджено.

З числа засуджених у 2017 році неповнолітніх, 7 осіб були у віці від 14 до 16 років і 8 осіб у віці від 16 до 18 років. Також слід відмітити, що 3 особи скоїли злочини у стані алкогольного сп’яніння, 8 неповнолітніх осіб скоїли злочини в групі осіб.

З 15 засуджених неповнолітніх осіб троє скоїли злочин не вперше, тому й двоє з них були засуджені судом до позбавлення волі на певний строк. Крім того, 12 неповнолітніх осіб були засуджені до позбавлення волі з іспитовим строком, і 1 особа засуджена до штрафу та звільнена від покарання за амністією.

Серед злочинів скоєних неповнолітніми, як і в попередні роки, домінують злочини проти власності – засуджено за крадіжку 11 неповнолітніх осіб. Чотири неповнолітні особи засуджені за незаконне заволодіння транспортними засобами.

Злочинність серед молоді все більше набуває групового характеру, а ця статистика свідчить про надзвичайну актуальність даної проблеми. Від того, як вона вирішується, залежить не лише стан і тенденції правопорушень у майбутньому, а й розвиток морального середовища у суспільстві в цілому.

Причини й умови скоєння злочинів неповнолітніми загалом такі ж самі, що й зумовлюють злочинність дорослих.  Найхарактернішими властивостями неповнолітніх є їх бажання утвердитись, романтизм, почуття ліктя (згрупованість), інтерес до забороненого “плоду" та інше. Це означає, що потрібен послідовний процес виховання підлітка в сім’ї, школі та на виробництві. На жаль, цей процес здійснюється не завжди. А якщо на неповнолітнього справляється явно негативний вплив або його ігнорують як особистість, психологічні якості його як особи набирають антисоціальної спрямованості.

 

Також, порівняно з попереднім періодом, збільшилася кількість злочинів, скоєних жінками. Так у 2017 році судом засуджено 6 жінок та ще стовно 5 жінок кримінальне провадження було закрито, а в 2016 році засуджено 4 жінки та закрито кримінальне провадження стосовно 3-х жінок.

Незважаючи на те, що жіноча злочинність в суспільстві жодної країни не має домінуючого характеру, його показники впливають на соціальну мораль  всього суспільства, на формування його ставлення до основних людських цінностей. 

 

Всіх засуджених у 2017 році осіб можна поділити за віком на такі категорії (крім неповнолітніх):

  • від 18 до 25 років – 22 особи;
  • від 25 до 30 років – 16 осіб;
  • від 30 до 50 років –19 осіб;
  • від 50 до 65 років – 3 особи;
  • від 65 років і старше – 1 особа.

Скоєння злочину у стані алкогольного сп’яніння визнано обставинами, що обтяжують покарання, і у 2017 році 30 осіб скоїли злочини у стані алкогольного сп’яніння, що складає 29 %.

Засудженим були призначені такі види покарання як: позбавлення волі з відбуванням покарання у спеціальних установах – 15 осіб; громадські роботи – 4 особи; арешт – 1 особа; обмеження волі – 1 особа; штраф – 8 осіб на загальну суму 8670 гривень; позбавлення волі та звільнено від покарання та від відбування покарання з випробуванням – 39 осіб та внаслідок амністії – 5 осіб.

Проте, не всі засуджені під час відбування покарання з випробуванням добросовісно виконують покладені на них судом обов’язки. Тому, стосовно однієї особи, за клопотанням Саратського районного сектору з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації  Міністерства юстиції України, скасовано звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлено його до установи виконання покарань для відбування покарання, призначеного вироком суду у вигляді  трьох років позбавлення волі.

 

Про ефективність роботи суду та законність прийнятих рішень у кримінальних провадженням можуть сказати данні щодо оскарження рішень суду, прийнятих протягом 2017 року.

Так, до суду надійшло 12 апеляційних скарг на рішення суду, тобто оскаржено 14 % прийнятих рішень. З них 3 скарги подані прокурором, 7 скарг надійшло від засуджених та 2 - від їх захисників.

За результатами апеляційного розгляду, рішення по 6 кримінальним провадженням залишено без змін, що складає 50% від кількості оскаржених рішень, змінено 1 рішення та 2 рішення скасовано. На даний час по трьом кримінальним провадження невідомі результати апеляційного розгляду.

 

Як вбачається з проведеного аналізу статистичних даних за 2017 рік основними причинами, що сприяли вчиненню громадянами злочинів та росту злочинності стали такі як: незайнятість населення, небажання трудитися та інше. Як наслідок вживання алкогольних напоїв як чоловіками так і жінками, як повнолітніми так і неповнолітніми особами та злочинна діяльність, збагачення за рахунок інших осіб. Данні причини мають як об’єктивний так і суб’єктивний характер.

До числа об’єктивних можна віднести: поширення злочинності в цілому по країні, невпевненість населення у завтрашньому дні, низький рівень життя і бідність значної частини населення, високий рівень безробіття.

Суб’єктивні причини – це низький рівень заробітної плати, що не дозволяє підтримувати матеріальне становище сім’ї на гідному рівні, низький рівень культурно-виховної роботи, особливо серед молоді.

Напрошується висновок, що для запобігання росту злочинності в Саратському районі необхідно організувати профілактичну роботу з попередження злочинності, особливо серед неповнолітніх та молоді, проводити роз’яснювальну роботу в першу чергу в навчальних закладах та засобах масової інформації.    

 

Висновки:

 

Дане узагальнення розглянути на виробничій нараді суддів та помічників суддів.

Узагальнення довести до відома керівництва Білгород-Дністровської місцевої прокуратури, керівництва Білгород-Дністровського відділу поліції, голови Саратської селищної ради, голови Саратської районної державної адміністрації для належного реагування.

Активно сприяти організації профілактичної роботи з попередження злочинності, особливо серед неповнолітніх осіб та молоді, проведенню роз’яснювальної роботи, в першу чергу в навчальних закладах та в засобах масової інформації. 

 

 

Голова Саратського районного

суду Одеської області                                                                     А.І. Бучацька

 

 

 

 

 

 

Виконавець

Ляшенко М.М.